Publicat en Arts Escèniques, Flamenc

Sí, ja podem exportar flamenc

Cía. Emilio Roig en el seu tercer treball, En construcción, ens va deixar embadalits i va confirmar la línia ascendent que segueix aquest ballarí i coreògraf. Al concloure l’espectacle, que va ser vitorejat pel públic com qualsevol número de flamenc que es preï, tens la certesa que aquesta obra, concebuda a Mallorca, es podria representar a qualsevol escenario del món i obtindria el benplàcit tant de l’audiència com de la critica més rigorosa.

Si hagués d’emprar un adjectiu per descriure’l, utilitzaria finezza. Per una banda, Roig ha volgut beure de les fonts del flamenc amb mestres de l’ètnia gitana. Llavors, ha cercat noves formes en les tècniques de la dansa contemporània. Fer-ne una de les anomenades “fusions” podria donar lloc a un bunyol. Emperò, amb Emilio Roig no passa això; ha sabut aprofondir suficientment en les arrels per oferir qualcom d’innovador i a la vegada respetuós amb la tradició.

En aquesta coreografia, Roig dona una passa de gegant, deixant els escenaris alternatius. Vaig veure les dues coreografies anteriors al pati mallorquí del Col·legi d’Arquitectes i a l’aljub del Museu Es Baluard. Ara, s’ha decantat per l’Auditori de Peguera. Hi ha hagut de concebre tot un espai escènic, lluminós, dramatúrgic. Esment especial al vestuari La vestimenta que enceta la representació, junt amb el pentinat de la bailaora Patricia Cantero, sembla un homenatge al país on ha passat llargues temporades ensenyant i ballant flamenc, el Japó. També ja hi té una banda sonora diversa -a banda del guitarrista i cataor-, encara que en alguns moments sonà massa forta, en detriment de poder apreciar la cadència del taconeo.

Esper, sincerament, que Cía Emilio Roig aconsegueixi introduir-se en els circuïts amb els quals les institucions públiques ofereixen a l’exterior les creacions en les arts escèniques que es fan a les Illes Balears perquè si Barcelona mostra amb orgull el seu paper en el flamenc, per què no nosaltres no es hi podem posicionar?

En construcción, Cía. Emilio Roig, Auditori de Peguera, 10 de novembre de 2017.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s